Tıbbi Görüntüleme Teknikerliği bölümünde öğrenciler, önce temel tıp bilimlerinin kendileri ile ilgili bölümlerinden, mesleklerine uygun yoğunlukta temel eğitim alırlar. Öğrenciler, bu sağlam alt yapı üzerine, asıl mesleki ve teknik derslerini alarak eğitimlerini sürdürürler. Bunun yanı sıra, eğitimleri ve stajları sırasında, tıbbi radyoloji ile ilgili yüksek teknolojiye sahip sistemlerin kullanımını öğrenir ve öğrendiklerini uygularken, bu sistemlerin kullanım ve uygulamalarının gerektirdiği iş güvenliği ilkelerini de en iyi şekilde kavramaktadırlar.
TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ ÇALIŞMA ORTAMLARI VE KOŞULLARI
Eğitim ve stajların tamamlanması sonunda elde edecekleri “Tıbbi Görüntüleme Teknikeri” ünvanları ile, hastanelerde, dispanserlerde veya alanları ile ilgili diğer kurumlarda görevler alırlar; bu ortamlardaki röntgen cihazı, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonansgörüntüleme (MRI) gibi isimlerle bilinen teknik cihazları kullanma görev ve yetkisi ile çalışırlar. Bu ileri tıbbi uygulama araçlarını içeren çalışma ortamlarının taşıdıkları bazı riskler gereği, bu tür alanlarda çalışanlara özgü ek izin ve erken emeklilik haklarına sahiptirler. Mesai zamanları da, uzmanlık alanlarına ve işin gerekliliklerine göre esnektir; tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak, fazladan hafta sonları ve tatilleri de içeren değişken çalışma düzenlemelerine sahip olabilmektedirler. Bunların karşılığı olan riskleri de kısaca belirtmek gerekirse, bunlar arasında, zamanlarının bir bölümünü geçirecekleri “karanlık odalar” , cihazların ses düzeyinin bazen yüksek olduğu durumlar, bazen da –her türlü korunma tedbiri alınmış olarak- bazı iyonlaştırıcı radyasyon etkisine maruz kalabilecekleri kapalı hastane ortamları sayılabilir.

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bugün ülkemizde hemen hemen her hastanenin veya dispanserin bir “Radyoloji veya Tıbbi Görüntüleme Bölümü” bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, hastane ve sağlık kurumlarına dışarıdan hizmet veren özel tıbbi görüntüleme merkezlerinin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle, sağlık kurumlarında ve özel görüntüleme merkezlerinde, alanlarında eğitilmiş eleman gereksinimi çok yüksek durumdadır. Kamu kurumları dışında özel hastane ve poliklinikler, tıp merkezleri bu program mezunları için ciddi bir istihdam alternatifi oluşturmaktadır. Tıbbi Görüntüleme Teknikerleri, kamu kurumlarına, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, “Sağlık Teknikeri” olarak atanabilmektedirler.
GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Ayrıca, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, “Hemşirelik” ve “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programlarına da kontenjan dahilinde dikey geçiş yapabilirler.
Yorumlar
Yorum Gönder